2017/02/19

Gluten – prawdziwe zagrożenie czy gruba przesada?

Data:
21.02.2017 godz. 18:00

Miejsce:
Ciuciubabka Cafe

Adres:
Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego 30, 81-001 Gdynia

 

Na celiakię cierpi około 1% populacji, ale niektóre badania sugerują, że ten odsetek rośnie. Co więcej, w ostatnim czasie stwierdzono występowanie nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten u około 6% społeczeństwa. Czy w takim razie należy rozważać przejście na dietę bezglutenową, czy jednak jest to tylko kolejna moda i dobry biznes? Na tym wykładzie dowiesz się tego oraz m.in.:

– Czym jest gluten i w jakich produktach się znajduje?

– Czy depresja i wysypka mogą być objawami celiakii?

– Co wspólnego ma gluten z „nieszczelnym jelitem” i tzw. zespołem jelita drażliwego?

– Jakie badania wykonać, aby upewnić się, czy powinniśmy wykluczyć gluten? Kto szczególnie powinien je zrobić?

– Czy dieta bezglutenowa jest trudna i prowadzi do niedoborów?