Gluten – prawdziwe zagrożenie czy gruba przesada?

Data:
21.02.2017 godz. 18:00
Miejsce:
Ciuciubabka Cafe
Na celiakię cierpi około 1% populacji, ale niektóre badania sugerują, że ten odsetek rośnie. Co więcej, w ostatnim czasie stwierdzono występowanie nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten u około 6% społeczeństwa. Czy w takim razie należy rozważać przejście na dietę bezglutenową, czy jednak jest to tylko kolejna moda i dobry biznes? Na tym wykładzie dowiesz się tego oraz m.in.:
– Czym jest gluten i w jakich produktach się znajduje?
– Czy depresja i wysypka mogą być objawami celiakii?
– Co wspólnego ma gluten z „nieszczelnym jelitem” i tzw. zespołem jelita drażliwego?
– Jakie badania wykonać, aby upewnić się, czy powinniśmy wykluczyć gluten? Kto szczególnie powinien je zrobić?
– Czy dieta bezglutenowa jest trudna i prowadzi do niedoborów?