Czy eliminacja glutenu przy chorobie Hashimoto jest korzystna?

Właśnie ten temat biorę pod lupę w ramach mojego projektu doktorskiego.

Nazywam się Aleksandra Rodziewicz, jestem biotechnologiem i obecnie pracuję nad badaniem, w którym chcę zweryfikować, jak dieta bezglutenowa wpływa na stan zdrowia i jakość życia u osób z Hashimoto.

Planuję przeprowadzić 2-miesięczne badanie, w którym wszystkie pacjentki stosują dietę bezglutenową, ale w drugim miesiącu trwania diety włączymy suplementację. Połowa grupy dostanie kapsułki z glutenem… a druga połowa podobne kapsułki, ale bez niego.

Ani pacjentki, ani ja aż do końca trwania badania nie będziemy wiedzieć, co dokładnie przyjmują.

Liczę na to, że dzięki temu w sposób obiektywny, oparty o badania laboratoryjne “przed” i “po” ocenimy konsekwencje wprowadzenia glutenu i sprawdzimy, czy eliminacja glutenu w chorobie Hashimoto powinna być zalecana, czy też nie.

Czy chcesz wziąć udział w projekcie?

Otrzymasz pakiet specjalistycznych badań krwi i bakterii jelitowych (o wartości ponad 2700 zł) i cztery 7-dniowe jadłospisy bezglutenowe dostosowane do Twoich potrzeb (wartość ponad 200 zł) 

Jeśli tak, sprawdź, czy spełniasz wymagania!

Zapraszam do udziału, jeśli…

N

mieszkasz w Trójmieście lub okolicy (badania są przeprowadzane w Gdańsku)

N

jesteś kobietą w wieku 18-50 lat

N

masz podwyższone anty-TPO i/lub anty-TG, czyli zdiagnozowaną chorobę Hashimoto

N

masz TSH, FT4, FT3 w normie

N

nie masz nadwagi ani niedowagi - posiadasz prawidłowe BMI (18,5 – 24,9)

Niestety to nie Ciebie szukam, jeśli…

nie mieszkasz blisko Trójmiasta (badania są przeprowadzane w Gdańsku)

cierpisz na choroby jelit

jesteś świeżo po diagnozie Hashimoto (dopiero co)

masz nieuregulowane hormony tarczycy (niedoczynność lub nadczynność tarczycy)

masz celiakię lub alergię na pszenicę

w ciągu ostatniego pół roku samodzielnie stosowałaś dietę bezglutenową

Spełniasz te kryteria? W takim razie zgłoś się przez formularz kontaktowy!

UWAGA: następna tura badań rusza w styczniu 2021 r.

Do pani Oli trafiłam po lekturze wielu, często bardzo restrykcyjnych zaleceń żywieniowych związanych z chorobą Hashimoto. Dzięki rzetelnej wiedzy i zdrowemu rozsądkowi pani Oli uniknęłam wielu błędów i niepotrzebnych wyrzeczeń. Po ponad miesiącu stosowania jej jadłospisu czuję się dużo lepiej, mam więcej energii i chęci do działania. Dieta jest dostosowana do moich upodobań, różnorodna i łatwa w utrzymaniu. Dodatkowym plusem jest możliwość używania pomocnej aplikacji i robienia zakupów raz na cały tydzien. Produkty są tak rozpisane, żeby nic się nie zmarnowało. Zdecydowanie polecam!

Agnieszka

Zaopiekuję się Tobą w trakcie badania

Udział w 2-miesięcznym projekcie wymaga badań, których koszty (ponad 2700 zł) zostaną oczywiście dla Ciebie pokryte. Udział w badaniu wymaga wyrażenia zgody na:

  • trzykrotne pobranie krwi żylnej,
  • trzykrotne dostarczenie próbki kału,
  • suplementację glutenem przez miesiąc.

Otrzymasz zbilansowane jadłospisy

UWAGA: to nie będą jadłospisy odchudzające. Będą nastawione na utrzymanie obecnej masy ciała (to wymóg, aby rzetelnie ocenić rezultaty badania). Dlatego też do projektu przyjmuję osoby z prawidłową masą ciała (bez nadwagi i bez niedowagi).

Po 2-miesięcznym projekcie dostaniesz jednak ode mnie jadłospisy nastawione na redukcję masy ciała, jeśli czujesz, że tego potrzebujesz.

Możesz też zaprosić do udziału swoje znajome, jeśli wiesz, że dotyczy ich choroba Hashimoto!

Im więcej osób będzie zaangażowanych w badanie, tym bardziej wiarygodne staną się wyniki!

Cześć, miło że tu jesteś!

Nazywam się Aleksandra Rodziewicz i zawodowo pomagam kobietom z chorobami tarczycy zmienić nawyki żywieniowe dla ich lepszego zdrowia i samopoczucia.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób tarczycy (niedoczynność, Hashimoto) i insulinooporności.

Jestem obecnie w trakcie doktoratu na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym i chcę, żeby mój projekt dotyczył ważnej kwestii w dietetyce – a jest tym oczywiście zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto. Temat jest trudny do zbadania, ale wierzę, że mi się uda – może właśnie z Twoją pomocą?

Oprócz zajmowania się dietetyką, jestem też biotechnologiem, dlatego w swojej pracy mocno zwracam uwagę na to, co ma pokrycie w badaniach naukowych, a co jest właśnie… wyssanym z palca mitem 😉 Dlatego zapewniam, że dobrze dobrałam metodologię badania, aby rzeczywiście odpowiedzieć na pytanie, czy eliminacja glutenu jest wskazana w chorobie Hashimoto.

Chcesz mnie lepiej poznać i być na bieżąco? Znajdziesz mnie w social media poniżej.

Chcesz sprawdzić więcej opinii o mnie? Wejdź TUTAJ.

Nie jesteś z Trójmiasta albo nie spełniasz wymagań? I tak bądźmy w kontakcie!

Jeśli interesuje Cię temat diety w Hashimoto, zapraszam do zapisu na newsletter. W podziękowaniu otrzymasz ebooka, który zawiera spis pożytecznych faktów na temat układania jadłospisu w przypadku choroby Hashimoto.

Pobierzesz go poniżej, a jeśli chcesz sprawdzić szczegóły – znajdziesz je TUTAJ.